Information till dig som ska genomgå en fotoperation

Smärta

Lokalbedövningen som du har fått vid operationen verkar i 6–8 timmar, ibland längre. Man kan börja med smärtlindrande tabletter redan innan effekten av bedövningen försvinner. Du kan ta dina första värktabletter innan du lägger dig på kvällen eller tidigare vid behov.

Det är viktigt med högläge av foten då detta minskar svullnad och smärta. Med högläge avses samma höjd som hjärtats höjd. Försök att ha din fot i högläge varje gång du sitter eller ligger. Det är viktigast de första dagarna efter operationen för att undvika blödning men även efteråt för att minska svullnad. Mindre svullnad innebär mindre värk, bättre läkning och mindre risk för komplikationer.

Behovet av smärtlindring varierar. Oftast behövs smärtlindring under ca en vecka men en del behöver ta värktabletter längre tid, framför allt efter större operationer.

Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apoteket. Du bestämmer själv när det är dags att minska/sluta med värktabletter och kan göra det när smärta så tillåter.

Förband

Operationsförbandet ska sitta på tills stygnen tas bort. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet blir blodigt, mycket smutsigt eller vått kan du kontakta oss för omläggning.

Belasta/Skor

Du behöver vanligtvis vila de första dagarna efter operationen. Om inget annat är avtalat får du belasta fullt på foten redan från första dagen. I detta fall finns det inga restriktioner. Det är nyttigt att försöka hålla igång och promenera efter ork och smärta.

Eftersom foten inte får plats i dina vanliga skor får du använda en särskild sko, som du får med dig vid operationstillfället. Svullnaden kan i vissa fall göra det svårt att använda vanliga skor under ca 2 månader.

Så fort foten svällt av kan man börja med egna skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början.

Kryckor behövs oftast inte om man får belasta foten men kan användas vid behov. Du bestämmer själv när det är dags att sluta med dem.

Använd kryckor under hela avlastningstiden om du har fått information om att avlasta.

När du går med kryckor kan det vara svårt att samtidigt bära med sig något. Knyt fast en plastpåse på kryckhandtaget, använd plagg med stora fickor, förkläde,” magväska” eller ryggsäck.

När du går i trappor ska du gå uppför med det friska benet först och nedför med det opererade benet först.

Hygien

Håll förbandet torrt och rent, skydda det med plast vid dusch. Man kan antingen använda vanliga plastpåsar som man tejpar runt benet eller köpa duschskydd på apoteket. En antihalkmatta i duschen är bra för att minska halkrisken. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt och eventuellt gips är borttaget.

Stygn

Brukar tas på vår mottagning efter ca 3 veckor. Du kommer att få tid för återbesök hos oss.

Sjukgymnastik

Behövs ofta men inte efter alla typer av fotoperationer. Träningen kan påbörjas efter stygnborttagning, cirka 3 veckor efter din operation. Din läkare kommer att berätta mer om detta.

Svullnad

Alla opererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Fortsätt med högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen). Stödstrumpa kan rekommenderas för att motverka svullnad. Du kan ta på den redan i sängen, innan du går upp.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs ca 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta ca 6 veckors sjukskrivning vid framfotskirurgi (exempelvis hallux valgus) eller längre tid vid mer omfattande operationer i mellanfot eller fotledshöjd (exempelvis steloperation i fotleden).

Återhämtning

Återhämtningstiden är ca 3-6 månader efter kirurgi i framfoten (exempelvis hallux valgus) men det är egentligen först uppåt ett år efter operationen som man kan värdera slutresultatet. Efter mer omfattande operationer kan återhämtningstiden vara ännu längre.

Eventuella komplikationer

Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver sårvård och endast ibland antibiotika.

Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer.

Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.

Vänta inte på återbesökstiden utan kontakta oss gärna så fort någon komplikation uppstår eller om du misstänker att du har drabbats av en komplikation.

Bilkörning

Avvakta med att köra bil tills du har sådan funktion i foten att du är en säker bilförare. Normalt tar detta ca 4-6 veckor efter en mindre operation och ibland längre, beroende på hur omfattande din operation har varit. Diskutera med din läkare kring detta om du är osäker. Om du kör en automatväxlad bil och det är vänster fot som är opererad kan du börja köra mycket tidigare. I detta fall kan du bestämma själv när du är redo för det. Observera att de flesta receptbelagda värktabletter sänker din koncentrationsförmåga och därför inte är lämpliga i trafiken.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.